Wandelen in Wortel-Kolonie – Unesco Werelderfgoed

Wandelaars ontdekken meer! Zeker in het spoor van een passionele (natuur)gids.
  • Reserveren historische wandeling: Visit Hoogstraten
  • Reserveren natuurwandeling: Natuurpunt
    +32 (0)3 383 02 08
  • Start: De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel
  • Historische wandeling Wortel-Kolonie: 2 uur
  • Natuurwandeling Wortel-Kolonie: 2 uur
  • Prijs: € 60 per groep (25 personen) – meerdere groepen mogelijk

Praktische
informatie

Historische wandeling

Wortel-Kolonie, dat al sinds de Belgische onafhankelijkheid een thuishaven was voor daklozen en landlopers, had na de afschaffing van de wet op de landloperij in 1993 geen plaats meer voor de honderden landlopers die zich er thuis voelden en het domein onderhielden. De centrale gebouwen werden ingericht als gevangenis en de overige gronden en gebouwen kregen een nieuwe bestemming. In 1997 werd Wortel-Kolonie door het Worlds Monuments Funds toegevoegd aan de lijst van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld. Vandaag, bijna 25 jaar later, werd het erkend als Unesco Wereld Erfgoed. Het unieke bosrijke landschap, waar de strafinrichting nu gevestigd is, herbergt dan ook een lange, boeiende geschiedenis. De gids vertelt het verhaal van armenzorg in vroegere tijden, van de oprichting van de kolonies door koning Willem van Oranje in 1820 en van de landloper, die na enkele dagen vrijheid telkens opnieuw voor ‘Wortel’ koos. Aan de hand van grappige, maar ook triestige verhalen, kruip je in de huid van de landlopers, die Wortel als hun thuishaven beschouwden.

Natuurwandeling

In het hart van Wortel-Kolonie, in de oude landlopersboerderij, huist bezoekerscentrum De Klapekster. Dit gebouw werd helemaal gerenoveerd en heringericht door vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei die er een prachtig natuureducatiecentrum van maakten. Vakkundige natuurgidsen maken je tijdens een rustgevende natuurwandeling wegwijs in de wereld van fauna en flora.

Hoogstraatse natuurgebieden? Je komt ogen te kort!

Welk uitzonderlijk natuurgebied van Hoogstraten je ook induikt, je wipt er ongemerkt de grens over. De natuur is aan beide zijden adembenemend, de stilte is er oorverdovend en de vergezichten zijn er eindeloos. Maar de schoonheid zit ‘em in de mix: naaldbomen, heidevennen en sprookjesachtige dreven. Grazende schapen, schuchtere reeën en biddende haviken vergezellen je op je pad. Kabbelend water, verkoelende bossen en weidse velden wisselen elkaar af in een authentiek decor. Je wandelt van de ene verbazing in de andere: doorkruis Wortel-Kolonie, ontdek Den Elsakker, de Chaamse Beek en de Strijbeekse Heide. Of kies voor de vallei van het Merkske. Dit kronkelende bijriviertje van de Mark trekt zich van de landsgrenzen niks aan. Ook Den Rooy & Smisselbergen, relatief jonge wandelgebieden, onthullen hun schoonheid. Netjes onderhouden en beheerd door de vrijwilligers van Natuurpunt.

Geef je ogen de kost. Laat je op sleeptouw nemen door de natuurgidsen en laat verrassen. En neem de tijd. Tijd om te genieten van het landschap, van de rust en van elkaar. Schitterend parels liggen op je te wachten.